Кошик

ВІЛЬЯМ ҐОЛДІНҐ. ВОЛОДАР МУХ

19.09.2017
Thumbnail Image 1

19 вересня 1911 року народився Вільям Ґолдінґ, англійський письменник, лауреат Нобелевської премії з літератури 1983 року, автор одного з найвидатніших творів світової літератури ХХ століття «Володар мух».

 

 

Окрім, власне, письменництва Вільям Ґолдінґ був шкільним вчителем, лектором, актором, моряком і музикантом. Літературою Голдінг цікавився з юних років, але писати повноцінні романи почав лише після повернення з війни. Досвід війни, за словами самого автора, позбавив його будь-яких ілюзій щодо особливостей людської природи. «Я почав розуміти, на що здатні люди. Кожен, хто пройшов війну і не зрозумів, що люди творять зло подібно до того, як бджола виробляє мед, - або сліпий, або несповна розуму».

 


В 1953 році Ґолдінґ завершив роботу над романом «Володар мух» (авторська назва «Незнайомці зсередини»). Роман був замислений як іронічний коментар-відповідь на пригодницький роман Баллантайна «Кораловий острів» (1858 рік) в стилі вікторіанського виховання про правильних англійських хлопців, які внаслідок крушіння корабля опиняються на безлюдному острові, та, подібно до Робінзона Крузо, влаштовують свій побут та ведуть практично ідеальне життя… У романі Ґолдінґа так само: хлопці (усі з пристойних англійських родин) опиняються на безлюдному острові, і на прикладі цієї групи дітей, вимушених виживати в диких умовах в обмеженому просторі автор показує темні, часто потаємні, сторони людської природи.

 

 


Сім місяців письменник ходив з рукописом по видавництвах, але звідусіль отримував категоричну відмову. Загалом, 21 видавництво повернуло рукопис автору. Зокрема, видавництво Faber&Faber охарактеризувало роман як абсурдний, нецікавий, порожній та нудний. Проте, пізніше новий редактор Faber&Faber в прямому сенсі дістав рукопис зі сміттєвої корзини та наполіг на його публікації. У 1954 році, жорстко відредагований, роман побачив світ під назвою «Володар мух».

 

 


Спочатку книга не користувалась популярністю і зібрала досить неоднозначні відгуки. Проте, поступово роман став бестселером у Великобританії. По мірі зростання популярності роману, відповідно змінювалось й ставлення до нього літературних критиків. У 1955 році Ґолдінґа прийняли до Королівської літературної спілки, а незабаром прийшло світове визнання.


Цікаво, що сам Ґолдінґ не вважав «Володара мух» своїм кращим романом, вважав його сирим, та щиро не розумів, як так вийшло, що цей роман залишив в тіні набагато сильніші, на думку автора, твори, такі як «Нащадки», «Шпиль», «Злодюжка Мартин». В кінці життя він зізнавався, що навіть не міг примусити себе перечитати початковий невідредагований рукопис, побоюючись розчаруватися настільки, що може «зробити з собою щось жахливе». Між тим, у своєму щоденнику письменник розкриває більш глибокі причини своєї неприязні до «Володара мух»: «В основному, я зневажаю себе, і я боюся бути розкритим, викритим, розпізнаним, засудженим».

 

 


На сьогоднішній день роман включений до основних освітніх програм та однозначно входить до переліку книжок, які варто прочитати кожному. 

 

 Купити електронну книгу "Володар мух", epub, fb2, pdf

Підпишись на новини

Отримуй інформацію про новинки

Вхід на сайт