Кошик

ЯК ПРИМУСИТИ ДІТЕЙ ПОЛЮБИТИ ЧИТАННЯ?

31.08.2017
Thumbnail Image 1

Так, так, це ми навмисно вжили оксюморон «примусити полюбити», і в цьому запитанні, насправді, головна відповідь - не примушуйте! Це стосується будь-якого заняття, але ж сьогодні говоримо про читання. Зацікавлюйте! Як? Ну вам, насправді, видніше, ви ж краще знаєте свою дитину ;) Але ось раптом вам стануть у нагоді наші поради:

Власним прикладом. Не дуже оригінальна порада, але найдієвіша. Бо ви ж для них поки що найголовніший авторитет та беззаперечний кумир. Якщо для дитини батьки з книжкою в руках - звичайна картина, рано чи пізно візьме до рук книгу й дитина. Маленька, намагаючись наслідувати дорослих, старша - задаючись питанням, що ж такого цікавого ви там знаходите. 

 

Важливо, щоб в той момент, коли дитина захоче взяти до рук книгу, їй було що взяти. Отже, купуйте дитині книжки. Різні. Великі, маленькі, яскраві, з картинками і без, казки, енциклопедії, комікси, пригоди. У відповідності до віку, звичайно.

А ще краще, беріть дитину з собою до книжкової крамниці – нехай сама обирає, що їй хотілося б почитати. Її вибір, скоріше за все, не співпаде з вашим. Але не наполягайте, адже вірогідність того, що дитина все ж прочитає книгу, вища, якщо це було її бажання та її рішення. І повірте, у сучасних дітей вибір літератури набагато ширший, ніж у вашому дитинстві, тому не варто, мабуть, нав’язувати їм свої улюблені дитячі книжки – дайте їм можливість визначитися самостійно.

 

Зовсім не дивно, що в наш час шаленого розвитку усіляких технологій, і величезних обсягів інформації, яка раптом стала доступною, спосіб сприймання цієї інформації шляхом читання, стає дедалі менш популярним. І нашим дітям дійсно набагато важче, ніж нам у їх віці, засвоювати «многа букв». І це не погано. Це факт. Допоможіть їм.  Аудіокниги - чудовий варіант. А краще - читайте вголос. Навіть тим, які вже чудово вміють читати самостійно. Навіть вже майже дорослим. Вони це люблять. І це чудова нагода провести разом час, користуйтесь нею ;)

 

Ви пам’ятаєте свою першу самостійно прочитану книгу? А свою першу «товсту» книгу? Для дітей це досягнення! Радійте цим досягненням разом. Заохочуйте. Влаштовуйте book-челенджи. Зробіть «книжкове дерево» - намалюйте дерево на великому аркуші паперу та після кожної прочитаної книги прикріпляйте (або домальовуйте) до дерева листочок з назвою книги, завдання – «одягнути» дерево у листочки. Або "книжкову капсулу" - гарну банку зі скрученими різнокольоровими папірцями з прочитаними книгами.

Обов’язково обговорюйте прочитане - сподобалось чи ні, чому, хто став улюбленим героєм, а як би ти вчинив на його місці. Тут, окрім задоволення від спілкування та розвитку мовлення дитини, найдоречнішим буде і виховний момент – чудова нагода на прикладі пояснити, що є добрим, що поганим, розповісти про емоції, поговорити про мотиви, причини і наслідки. Посмійтеся разом над кумедними моментами, дитині точно захочеться повторити цей досвід.

 

Багатьом батькам відкрити для дітей світ книжок допомогли новітні технології. Якщо дитина забагато часу проводить з планшетом, домовляєтесь, що можна гратися, наприклад 30 хвилин на день, і читати необмежено, але не менше півгодини на день. Тільки подбайте, щоб у планшеті була велика і цікава дитині бібліотека. Плюсом електронної книги для дитини є можливість налаштувати великий, зручний для дитини, шрифт. Діти, які люблять багато читати, не завжди можуть тягати за собою величезний збірник казок. Ми в жодному разі не закликаємо замінити електронними книгами звичайні, але ж можна використовувати обидва варіанти залежно від обставин.

 

До речі про електронні книги - для складання електронної бібліотеки скристайтесь нашими дитячими добірками:

Що почитати дітям на ніч 

Читати підліткам

Казки народів світу

Цікаво про науку дорослим і дітям

Рекомендована література: 5й клас

Рекомендована література: 6й клас

Рекомендована література: 7й клас

Рекомендована література: 8й клас

Рекомендована література: 9й клас

Рекомендована література: 10й клас

Рекомендована література: 11й клас

Підпишись на новини

Отримуй інформацію про новинки

Вхід на сайт