Кошик

ДЖОН ТОЛКІН - ЦІКАВІ ФАКТИ З ЖИТТЯ

03.01.2017
Thumbnail Image 1

«Ми не обираємо часи. Ми можемо лише вирішувати, як жити в ті часи, що обрали нас»

(Д.Толкін, "Володар перснів")

Сьогодні відзначаємо 125 років із дня народження Джона Рональда Толкіна (3 січня 1882 - 2 вересня 1973) - відомого англійського письменника, лінгвіста, поета, професора Оксфордського університету, батька сучасної фентезі-літератури, автора усім відомих епопей «Гобіт, або Туди і звідти», «Володар перснів», що стали основою ролевих ігор, що захопили світ.

Пропонуємо Вашій увазі цікаві факти з життя письменника.

Джона ніхто й ніколи не називав за першим іменем, Джоном. Друзі й рідні називали його Рональдом, а шкільні товарищі  - Джоном Рональдом.

З дитинства Толкін захоплювався мовами. Він вивчив латину, грецьку, давньоанглійську, англосаксонську, французьку, німецьку, іспанську, фінську, готську, валлійську та давньоісландську. Але окрім вивчення реальних і мертвих мов, Джон Рональд міг граючи вигадати власну мову. Наприклад, разом зі своїми кузінами, він вигадав мову, в якій кожне слово відповідало назвам звірів та птахів в англійській мові. А після виникла мова невбош, «новітня чепуха», на основі викривлених слів з англійської, французької та латини. Ще пізніше Толкін створив наффарську мову.   

При цьому, розвинутий не за роками Джон Рональд, перший учень в класі, примудрився вступити до Оксфорду лише з другого разу. Справа в тому, що знання давались хлопцю настільки легко, що він не приділяв належної уваги підготовці до вступних іспитів, створюючи, натомість, нові мови, спілкуючись з друзями та беручи участь у спортивних змаганнях з регбі. До того ж, у 16 років він несподівано закохався у свою чарівну сусідку Едіт Мері Бретт. В результаті перший вступний іспит Толкін... провалив.

Цікаво, що Толкін був однолюбом. Коли парубку виповнився 21 рік, перше, що він зробив, написав листа тій самій своїй коханій Едіт Мері. Лист, в якому Джон Рональд просить дівчину стати його дружиною, дуже вразив місс Бретт, і вона розірвала заручини заради Толкіна. Вони побрались у 1916 році напередоні від’їзду Джона Рональда на фронт. В них було четверо дітей – три сини та донька.

Письменником Толкін став випадково. Зазвичай вечорами він розповідав своїм дітям казки, і лише частина з них була перенесена на папір. І не просто записана, а ще й проілюстрована. Одна з таких книжок, це був «Гобіт», потрапила до студентки Джона Рональда. Дівчина була у захваті від цієї дивної історії, і показала рукопис знайомому видавцю, який його схвалив. Таким чином, в 1938 році роман побачив світ. Книга мала успіх, читачі вимагали продовження історії, і Джону Рональду довелося засісти за головний твір його життя – «Володаря перснів».

А ще така ось історія – якось, ще під час навчання в університеті, Толкін з родичами та друзями відпочивав у Швейцарії. Команія англійців здійснила невеличкий піший похід у гори. Альпійські пейзажи вразили Джона Рональда – він повернувся з подорожі із купою художніх листівок. На одній з них – сивобородий старець у шляпі з широкими круглими полями та довгому плащі сидить на камені під сосною та розмовляє із білим оленем... Толкін багато років зберігав цю листівку, що була репродукцією картини Мадленера «Гірський дух», із написом: «Походження Гандальва». До речі, саме цей швейцарський похід пізніше ліг в основу знаменитої подорожі Більбо Беггінса Імлистими горами.

 

В 2008 році британська газета The Times поставила Толкіна на шосте місце в переліку "50 найвидатніших британських письменників з 1945 року". В 2009 році американський журнал Forbes назвав його п'ятим в числі відомих особистей, що померли, з найбільшим доходом.

 

Книги в жанрі фентезі скачати в електронних форматах epub, fb2, pdf

Підпишись на новини

Отримуй інформацію про новинки

Вхід на сайт