Кошик

ІСТОРІЯ ЖАНРУ ЖАХІВ У ЛІТЕРАТУРІ

31.10.2019
Thumbnail Image 1

Сьогодні Хелловін, тож поговоримо про жахи. Жахи як літературний жанр.  Що воно таке, звідки пішло, які бувають. На прикладах з класичної та сучасної літератури.

Все почалося, як водиться, з народної творчості. З давніх давен людство цікавили питання смерті, загробного життя й усіляких демонів. Люди переповідали один одному страшні казки та легенди про вигаданих чудовиськ. Вже в античній міфології з'являються привиди. А чули історію Іпполіта, сина царя Тесея й цариці амазонок, який трагічно загинув, а потім був повернутий до життя богом медицини й лікування Асклепієм? Чи не ця історія надихнула Мері Шеллі на створення її Франкенштейна?

Асклепій воскрешає Іпполіта

 

Жахливі історії популярні у жахливому середньовіччі. У Франції ширяться оповіді оборотнєй-вервольфів. Часто персонажами середньовічних жахів стають реальні особи, відомі своєю жорстокістю. Найяскравішими прикладами є Дракула Брема Стокера й Синя Борода Шарля Перро. Прототипом першого став Влад ІІІ Цепеш (той, що на кол саджає), володар Валахії у ХV столітті -  надзвичайно жорстокий, навіть для тих темних часів, правитель. Другий – французький барон Жиль де Ре, який так само жив у ХV столітті, страчений за звинуваченнями у багатьох кривавих вбивствах.

     

Влад ІІІ Цепеш 

 

Барон Жиль де Ре

 

Багато жахливих історій, що увійшли до скарбниці світової літератури, написані у ХІХ столітті. Серед них «Портрет Доріана Грея» Оскара Уайльда, «Франкенштейн» Мері Шеллі, «Гензель і Гретель» братів Грімм, «Легенда про сонну лощину» Вашингтона Ірвінга, «Невидимець» Герберта Джорджа Веллса. Справжній класик жанру – Едгар Аллан По.  Чого вартує його замурований у стіну чорний кіт! Або вірш «Ворон», від якого волосся дибом стає.

 

Віртуозним витвором жанру жахів є «Вій» Миколи Гоголя з його моторошною панночкою. «Вій — це могутній витвір народної уяви. Так звуть українці старшого над гномами, що в нього повіки на очах спускаються аж до землі. Оця вся повість і є народний переказ. Мені не хотілося змінювати його, тому розповідаю майже так само просто, як і сам чув» (М.Гоголь).

 

У ХХ столітті жанр жахів продовжує набирати оборотів. Окремо слід виділити Говарда Філліпса Лавкрафта – його міфи Ктулху поклали початок жанру космічного хоррору, та розглядаються літературознавцям як окремий піджанр – «Лавкрафтівські жахи».

 

З появою кінематографу хоррор виходить на наступний щабель – з’явилась можливість візуалізувати усі можливі людські страхи. З кіножахами асоціюється ім’я талановитого режисера Альфреда Хічхока, визнаного майстра саспенсу - створення атмосфери тривоги, напруги, очікування й невизначеності. Серед екранізованих ним творів – роботи англійської письменниці Дафни Дю Мор'є «Птахи» і «Ребекка».  

          

 

Одним з найбільш поширених персонажів жахів ХХ століття стає маніяк та серійний вбивця. Прототипів більш ніж достатньо – Джек-різник, Чарльз Менсон, доктор Альфредо Баллі Тревіньо, або лікар Саласар, як називав його Томас Гарріс, автор серії психологічного хоррору про Ганібала Лектера, що став культовим.

               

 

У ХХ столітті виник й такий піджанр як зомбі-апокаліпсіс. Найяскравіший приклад цього напрямку в літературі – «Я – легенда» Річарда Метісона.

 

Один з найбільш відомих авторів хоррору, справжній король жахів – Стівен Кінг. Мабуть немає людей, незнайомих з його творчістю, адже його культові романи екранізовано, причому деякі неодноразово: «Керрі», «Сяйво», «Воно», «Мізері», «Зелена миля» та багато інших.

                    

 

Серед сучасних популярних авторів жахів – Дін Кунц, Брайан Ламлі, Пітер Страуб, Тесс Геррітсен.

                

 

В українській літературі, попри популярність у читачів, жанр жахів мало поширений. Але й поміж наших співвітчизників є твори, що зацікавлять любителів полоскотати нерви.

Макс Кідрук зарекомендував себе як автор якісних технотрилерів з оригінальними сюжетами, які полюбилися українському, і не лише, читачеві.

              

 

Успішно поєднує хоррор з елементами психологічного трилеру Олександр Завара. Його «Гелтер Скелтер» до останньої сторінки тримає у неймовірному напруженні.

 

Володимир Сліпець винайшов свій унікальний, аж надто похмурий, стиль – freakness, про усі жахи та найтемніші сторони людської свідомості.

 

                   

 

Поціновувачів жанру не залишить байдужим моторошний трилер Ірини Смолич «Пісок у склянці».

 

До речі, у пошуках відповіді, чому людям подобаются жахи, принаймні, деяким, вчені довели, що читання або перегляд жахів сприяє покращенню настрою та загального психологічного стану, зменшенню відчуття втоми, тривоги ;)

 

Завантажуйте електронні книги в жанрі трилери й хоррор на booxters.com

 

Вас також можуть зацікавити наші статті:

Стівен Кінг - цікаві факти з біографії короля жахів

Моторошні історії до Гелловіну - добірка страшних книжок

 

 

 

 

 

Підпишись на новини

Отримуй інформацію про новинки

Вхід на сайт