Кошик

ІСТОРІЯ БОРОТЬБИ - ДОБІРКА КНИЖОК З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ. ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

23.08.2017
Thumbnail Image 1

Незалежність країни.. Свобода народу… Історичний шлях…

Історія кожного народу й багатьох країн складається із сили силенної як Величних так й маленьких історій боротьби за свободу народу та за незалежність.

Своя історія боротьби за незалежність є у Індії та Буркіна-Фасо, Нідерландів та Сполучених Штатів Америки, Чілі та Фінляндії. Багато країн боролися за свою незалежність, причому деякі її виборювали та захищали століттями. У деяких цей шлях триває й досі.

Шлях українців до створення власної держави та отримання незалежності був довгий та тернистий. Й ця боротьба продовжується.

До Дня Незалежності пропонуємо вам добірку історичних книжок. Прочитавши кожну з них, допитливий читач відкриє для себе цікаві факти про певні періоди з історії України, дізнається нові (часто драматичні) подробиці тих чи інших часів. Історія наша непересічна, цікава та насичена подіями. А отже читання буде захоплюючим!

Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності. Сергій Плохій, скачати epub, fb2, pdf

Книга професора історії Гарвардського університету та одного із з провідних спеціалістів з історії Східної Європи українця Сергія Плохія (була видана у 2016 році як спеціальний проект до 25-річчя Незалежності України) у легкій для читання та цікавій формі (хоча написана професором історії й охоплює доволі значний історичний проміжок – із стародавніх часів, описаних Геродотом до нашої з вами сучасності) розповідає про усі основні події, які прямо або опосередковано вплинули (та все ще впливають) на розвиток сучасної України.

З інтерв'ю С.Плохія “Україні Модерній”: “Що є для мене викликом – це зацікавлення історичного загалу в історії. Питання сьогодні: як, скажімо, професійні історики можуть використати таку зацікавленість і писати професійно, але цікаво, для широкого загалу. Зникає усталена в пострадянському просторі та в Східній Європі, ідея написання текстів в стилі інструкції з користування пилососом. Це виклик для середовища, яке писало переважно саме для себе і залишило популярну історію на відкуп шарлатанам та політтехнологам.” (Джерело: http://uamoderna.com/jittepis-istory/plokhy)

 

Лицарі дикого поля. Плугом і мушкетом. Український шлях до Чорного моря, скачати epub, fb2, pdf

  

 Авторський колектив істориків із різних учбових та наукових закладів Харкова, Дніпра, Львова та Одеси, а також Інституту історії України (упорядник Кирило Галушко, автори: Борис Черкас, Олена Бачинська, Володимир Маслійчук, Тарас Вінцковський, Владислав Грибовський, Наталя Діанова, Андрій Домановський, Максим Майоров, Олександр Шишко), кожен з яких із своєю окремою темою розкривають читачеві цікаві моменти історії Українського степу як частини складної та бурхливої історії нашої країни. 

 Читач може обрати для себе тему, яка його цікавить:

  • - як з'явився Кримський ханат та які були його відносини із Великим князівством Литовським у ХІV-ХV ст.,
  • - історія слобідських козацьких полків,
  • - історія колонізації Дикого Степу, Сходу України або Придунайського краю,
  • - історія Чорноморського козацького війська,
  • - урбанізація Півдня України на зламі ХVIII-XIX ст.
  • - події Української революції 1917-1921 на Півдні та в Криму

При прочитанні усіх розділів книги калейдоскоп подій на теренах нашої країни стає ще більш забарвленим й трохи більш зрозумілим. Мета цієї книги (як би традиційно це не звучало) – донести історію України до широкого загалу читачів (текстами у науково-популярному стилі, що вийшли з під пера професійних істориків). 

Спогади. Кінець 1917 – грудень 1918. Павло Скоропадський,скачати epub, fb2, pdf

Книга мемуарів нащадка стародавнього козацько-старшинського роду Скоропадських, блискучого офіцеру Російської імператорської Армії, учасника російсько-японської та Першої світової війн, командуючого 34-м корпусом, що перетворився на Перший Український Корпус, Гетьмана Української Держави є відвертим та цікавим джерелом історії подій тих бурхливих років, описаних з позиції Першої особи держави.

Сам автор підкреслював: ”Можливо, майбутнім історикам революції мої записки пригодяться. Прошу їх повірити, що все записане мною буде правильним, тобто я буду заносити так, як мені бачилось становище на даний час, а чи правильно я думав, чи неправильно — у цьому допоможе розібратися майбутнє.”

Книга висвітлює сторінки історії нашої країни періоду Української революції 1917-1921 років, які широке коло читачів лише починають для себе відкривати.

 Залишенець. Чорний Ворон. Василь Шкляр, скачати epub, fb2, pdf

Роман переносить читача у часі до однієї з численних драматичних сторінок історії України XX століття, а саме до подій 1921-1922 років, коли закінчилися невдачею Перші визвольні змагання, але чисельні загони партизанів у багатьох місцевостях України продовжували боротьбу проти радянської влади. Червоною стрічкою твору є опис останніх, відчайдушних, спроб гайдамаків Холодного Яру на Черкащині чинити опір більшовикам, захищати усе, що їм рідне й близьке, не маючи майже жодних надій на перемогу. Використовуючи комбінування авторського тексту із цитуванням документів, доповнивши твір певними елементами містицизму, автор не тільки не дозволяє читачеві відірватися від захоплюючого читання, але й знайомить із невідомою багатьом сторінкою боротьби народу за свою незалежність.

Цей твір отримав чимало літературних премій: переможець конкурсу «Книга року 2009», Всеукраїнського рейтингу Костянтина Родика, переможець премії «Айстра». У лютому 2011 р. Комітет з Національної премії України ім. Т.Шевченка за роман «Залишенець. Чорний ворон» визначив Василя Шкляра лауреатом Шевченківської премії 2011 року в галузі літератури. В той же час скандальне публічне звернення автора до тоді діючого Президента Януковича очевидно послужило причиною зникнення імені Василя Шкляра з указу про нагородження лауреатів.

Озвучені плани щодо екранізації роману у вигляді міні-серіалу та художнього фільму за романом «Залишенець. Чорний ворон».

До речі, рекомендуємо звернути увагу на не менш цікаву книгу, яка стосується подій, описаних у романі ”Залишинець. Чорний Ворон”, а саме боротьби гайдамаків Холодного Яру проти загарбників (як більшовиків, так й білих та німців) – це історико-документальний роман "Холодний Яр" написанного безпосереднім учасником тих буреломних подій - Юрієм Горліс-Горським.

"Холодний Яр", Юрієм Горліс-Горським, скачати epub, fb2, pdf

 

Україна. Загартована болеем. Тисяча років самотності. Олег Криштопа, Андрій Охрімович, скачати epub, fb2, pdf 

Книга базується на матеріалах, зібраних журналістами Андрієм Охрімовичем та Олегом Криштопою для історичної телевізійної програми ”Машина часу”. В простій та зрозумілій формі автори знайомлять читача із невідомими фактами, що стосуються цілої низки питань української історії (в тому числі дискусійних), а також розвінчують міфи, що були штучно насаджені пропагандою та глибоко вкорінилися у суспільній думці.

Документалісти в своїй книзі торкаються постатей та подій, які не належать до “мейнстріму” історичних тем нашого сьогодення, як-то:

  • - розповідь про гетьмана Калнишевського, якій закінчив свій шлях у 113 років на Соловках,
  • - радіо із кодовою назвою “Афродіта”, що у 1943-1945 роках діяло в Карпатах,
  • - історій про т.з. “зеківську революцію” –  повстань українських політичних в’язнів у 1953-1954 роках у таборах ГУЛАГу та інше.

    Чотири роки розвінчування міфів — перед вами. Тримайте порох сухим. І пам'ятайте — незнання історії не звільняє від відповідальності.

    Століття Якова. Володимир Лис, скачати epub, fb2, pdf 

Епічний та захоплюючий твір, який навряд чи залишить когось байдужим, розповідає про життя простого довгожителя з села Загорани, що на Поліссі, Якова Меха. Всі події, що відбуваються з головним героєм - простою людиною, якій притаманні прості людські почуття та бажання, - відбуваються й тісно переплетені з епохами, через які проходила наша земля. 

Через призму життя та переживання героя можна прослідкувати бурхливу історію цього українського краю часів Російської імперії, УНР, міжвоєнної Польщі, гітлерівської Німеччини, СРСР та сучасної України.

Цікавим моментом є те, що автор активно використовує у книзі все ще вживаний у Поліському краї справжній західно-поліський діалект.

Роман переміг у конкурсі літературної премії ”Коронація Слова” у 2010, а книга, яка вперше була видана того ж року - стала бестселером. У 2016 році за романом Студією 1+1 було знято 4-х серійний серіал із однойменною назвою. 

Слід також відмітити, що сам автор не вважає цю книгу найкращим своїм твором.

 В’ячеслав Чорновіл. Василь Деревинський, скачати epub, fb2, pdf

Книга дослідника історії українського визвольного руху, доктора історичних наук, професора Василя Деревінського розповідає про знакову особистість в історії боротьби за Незалежність України – В’ячеслава Чорновола. Мислитель, дисидент, науковець, викладач, літературний критик, публіцист, політик, один із ідеологів та засновників Народного Руху України, громадський і політичний діяч та людина, невідступний борець із тоталітаризмом, основоположник новітньої Української держави, який поклав своє життя на алтар боротьби за суверенність та незалежність свого народу.

 

100 ключових подій української історії. Денис Журавльов 

Книга кандидата історичних наук, харків’янина Дениса Журавльова, де результатом обробки масштабного наукового історичного матеріалу стало зібрання відомостей щодо 100 найбільш важливих з точки зору автора історичних подій, що вплинули на хід української історії.

Кожна з сотні історичних подій, що потрапили до книги (від заснування Києва або розгрому князем Святославом Хазарського каганату до Проголошення незалежності України та Ухвалення Конституції), подана у доволі цікавій формі, а саме у вигляді добірки фактів, розбитих на підрозділи: Дата і місце події, Дійові особи, Передумови події, Хід події, Наслідки події, Історична пам’ять.

Якщо читачеві потрібний неупереджений, простий та зрозумілий причинно-наслідковий аналіз ключових історичних подій, що відбувалися на теренах нашої держави, від професійного історика – ця книга для вас.

Всі книжки доступні для скачування в електронних форматах.

Вас також можуть зацікавити добірки:

Книги з історії України

Визначні постаті в історії України

Новітня історія України: від Майдану до АТО

 

Підпишись на новини

Отримуй інформацію про новинки

Вхід на сайт